Posted by: langitbiru3 | November 5, 2013

PRU14: NAJIB SERAH BATON KEPADA ANWAR

Akta Pinjaman (Tempatan) 1959 seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuanmengizinkan tahap maksimun atau tertinggi Hutang Negara daripada KDNK (Keluaran Dalam Negara Kasar) adalah sebanyak 55%.
 
Sejak tahun 2010, nisbah hutang kepada KDNK berada pada paras melebihi 50%. PM Najib pula sejak 2009 telah membuat Bajet Tambahan dua kali setahun berjumlah RM20 billion setiap tahun.
 
Sebelum tahun 2000, perbelanjaan tambahan tidak pernah melebihi RM5 Billion. Bila negara berhutang, ISI RUMAH Malaysia juga berhutang. Nisbah Hutang Isi Rumah kepada KDNK mencatat rekod tersangat tinggi, iaitu tertinggi di Asia Tenggara sebanyak 83%. Hakikar sebenar, sejak tahun 2008, hutang isi rumah Malaysia meningkat pada kadar 12% setiap tahun. 
 
PUNCA Utamanya adalah kerana kenaikan kos saraan hidup yang melambung tinggi dan kenaikan harga barang yang keterlaluan berbanding dengan peningkatan pendapatan rakyat yang sangat sedikit. 
 
Kembali kepada Hutang Negara, 2013 negara kita berhutang RM513 billion, iaitu 53.3% daripada KDNK. 53.3% ini tidak termasuk menjamin hutang oleh GLC sebanyak RM147 billion. Unjuran hutang Negara di akhir tahun 2013 dijangka terus meningkat kepada 54.8%.NEGARA DIAMBANG MUFLIS. 
 
Najib perlu melakukan sesuatu. Hakikat sebenarnya, negara kekurangan wang. Untuk mendapat sumber kewangan sekelip mata, kerajaan akan MENARIK BALIK SUBSIDI barangan dan minyak secara berkala. Selepas minyak, langsung tidak terduga SUBSIDI GULA 34sen ditarik balik. Subsidi apa lagi akan ditarik balik selepas ini? 
 
Cara lain yang sangat berkesan adalah melalui GST (Goods and Services Tax) atau Cukai Barangan Dan Perkhidmatan. 
 
Sekarang, kita mengamalkan cukai SST (Sales and Services Tax) atau Cukai Jualan Dan Perkhidmatan. SST adalah cukai yang dikenakan ke atas “jualan dan perkhidmatan tertentu” yang telah disenaraikan. Cukai Jualan pada kadar 5-10%, manakala Cukai Perkhidmatan pada kadar 5%. Iaitu Cukai Seperingkat. 
 
Manakala, di bawah GST, semua barangan dan perkhidmatan dikenakan DAN pada semua peringkat dari pengeluaran hingga ke pengguna sebanyak 6% pada setiap peringkat.  INI BERMAKNA, KERAJAAN AKAN MENDAPAT HASIL CUKAI YANG BERLIPAT KALI GANDA LUMAYANNYA. 
 
Hari ini, HANYA 1.7 juta rakyat Malaysia yang mampu dan layak membayar cukai,iaitu pendapatan lebih RM2,500.00 sebulan. Bermakna, ramai rakyat Malaysia yang hidup dibawah paras pendapatan RM2,500.00 sebulan. TETAPI, melalui GST, yang dikenali juga sebagai CUKAI PENGGUNAAN atau CONSUMPTION TAX, bermakna, sesiapa sahaja berbelanja dengan membeli apa jua barangan dan perkhidmatan, maka dia akan dikenakan CUKAI secara tidak langsung daripada harga barangan dan perkhidmatan tersebut.   Bermakna, siapa guna (berbelanja) kena bayar, tak guna tak kena bayar. HATTA golongan ASNAF ZAKAT juga terpaksa membayar cukai melalui harga barangan dan perkhidmatan yang digunakan. 
 
BERMAKNA, jika sekarang melalui SST, hanya 1.7juta rakyat yang layak dan mampu dikenakan cukai, TETAPI melalui GST semua 28juta rakyat tanpa mengira taraf hidup dan kemampuan masing-masing, AKAN KENA CUKAI tidak langsung. 
 
Cukai dari 1.7 juta rakyat di bawah SST, berbanding dari 28juta rakyat  melalui GST, bermakna kerajaan akan memperolehi pendapatan LUARBIASA sebanyak 16 kali ganda (28/1.7). Ternyata, SELAIN PENARIKAN SUBSIDI, GST bakal menyumbang dana yang cukup besar kepada Negara. 
 
SEMUA NYA ITU DIBUAT KERANA HUTANG NEGARA DIJANGKA MENCAPAI 60% DARI KDNK SEBELUM PRU14, MELEBIHI PARAS TERTINGGI YANG DIBENARKAN OLEH PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN. 
 
BERMAKNA, “NYAWA” UMNOBN bergantung kepada keberkesanan pelaksanaan GST dan penarikan SUBSIDI secara berkala, bagi mengekalkan hutang negara kurang dari 55% daripada KDNK.
 
Andaikata GST gagal dilaksanakan dengan baik, Najib gagal mendapat dana bersih dalam Negara. Maka hutang Negara akan melebihi 55%. Besar kemungkinan akan mencapai 60% berdasarkan perbelanjaan superduper mega Najib pada hari ini. Bermakna Najib gagal mematuhi Perlembagaan Malaysia. 
 
Bila sampai ke tahap tersebut, Najib akan serah baton pemerintahan Negara kepada Pakatan Rakyat, mungkin kepada Anwar, dengan baki hutang negara yang terlalu tinggi.
 

HAKIKAT SEBENARNYA, INI BERLAKU KERANA UMNOBN MENYAMUN KEWANGAN NEGARA. DASAR PENYAMUN! 
 
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: