Posted by: langitbiru3 | October 20, 2013

ISU KALIMAH ALLAH DALAM “THE HERALD”, MAJALAH MINGGUAN KRISTIAN KATHOLIK MALAYSIA

Isu “Kalimah Allah” bermula buat pertama kalinya pada tahun 2009, susulan tindakan “The Herald” membawa kesnya ke Mahkamah. Suatu ketika, “The Herald” menang kes tersebut di Mahkamah Tinggi, yang seorang Hakimnya, bukan beragama Islam. Kemudiannya, “The Herald” kalah di Mahkamah Rayuan, yang 3 Hakimnya, beragama Islam. Apakah “kes” ini berakhir di Mahkamah Rayuan?
 
ISUnya, bukan samada “Kalimah Allah” boleh digunakan oleh bukan Islam umumnya, atau Agama Kristian khususnya. ITU BUKAN ISUNYA. Ternyata, ramai cendikiawan agama, Ilmuan, para Ulama, bahkan orang-orang politik  jauh tersasar dan hilang fokus sebenar dalam membicarakan Isu “Kalimah Allah”. Kita perlu merujuk kepada kes tersebut dan natijah kepada keputusan tersebut.
 
Kes tersebut, “Bolehkah Majalah Mingguan Katholik The Herald Menterjemahkan perkataan “GOD dan LORD” kepada “ALLAH”, Dalam Versi Bahasa Melayunya?”. Pada masa yang sama, mengekalkan perkataan “GOD dan LORD” dalam versi Bahasa Inggeris.
 
Kemudian isunya “dikembangkan”, bolehkah The Herald menggunakan perkataan “ALLAH” dalam Versi Bahasa Melayunya? INI ISU UTAMA. 
 
Sekali lagi Langitbiru tegaskan, tidak timbul isu bolehkan penganut agama Kristian dan lain-lain agama menggunakan perkataan “Kalimah Allah”. 
 
MENTERI DALAM NEGERI, Syed Hamid Albar, telah mengharamkan “The Herald” menerbitkan dan menterjemahkan perkataan “GOD dan LORD” kepada “ALLAH”. Di sinilah bermula isunya.PERLU kita ingat, bahawasanya KEMENTERIAN DALAM NEGERI tanpa kita sedar dan tahu, sudah lama membenarkan DAN MELULUSKAN LESEN PENERBITAN KITAB BIBLE DALAM BAHASA MELAYU DAN  MENGGUNAKAN PERKATAN “ALLAH” MENGGANTIKAN “GOD DAN LORD” DALAM KITAB BIBLE BERBAHASA MELAYU.
 
Apa yang Langitbiru boleh katakan, ISU KALIMAH ALLAH ini adalah natijah, atau kesan, atau susulan kepada kelulusan dan kebenaran Kementerian Dalam Negeri Malaysia kepada Persekutuan Kristian Malaysia (CFM) menerbitkan BIBLE BAHASA MELAYU dan menterjemah dan menggantikan “LORD dan GOD” dalam Bahasa Inggeris kepada Bahasa Melayu dalam BIBLE Bahasa Melayu. Bermakna, dalam Bible berbahasa Inggeris, mereka masih menggunakan perkataan “LORD dan GOD”. Begitu juga dengan Majalah Mingguan The Herald, yang mengekalkan perkataan “LORD dan GOD” tetapi menggantikannya kepada “ALLAH” dalam penerbitannya dalam bahasa Melayu.
 
PERKARA PERTAMA TERLINTAS DI FIKIRAN LANGITBIRU, APAKAH MEREKA, YAKNI KRISTIAN ADA AGENDA TERSEMBUNYI? 
 
KESIMPULAN AWAL LANGITBIRU, TINDAKAN CFM DAN THE HERALD INI ADALAH SALAH, IAITU PENYALAHGUNAAN PERKATAAN ALLAH,TIDAK KENA PADA TEMPATNYA.
 
Pandangan Langitbiru. Apabila Bible (dalam Bahasa Inggeris) menyebut perkataan “GOD dan LORD”, mereka bermaksud “GOD dan LORD” iaitu “Tuhan yang boleh beranak” sepertimana ASAS Agama Kristian, “TRINITY” atau 3 Tuhan, yang mana “JESUS” itu Anak Tuhan. Oleh yang demikian, apabila mereka terjemahkan perkataan “GOD dan LORD” ke dalam Bahasa Melayu sebagai “ALLAH” adalah terang terangan SALAH dari segi maksudnya ,kerana mereka bermaksud “ALLAH TRINITY” sedangkan Islam , “ALLAH” bermaksud Allah swt yang maha Esa bagi kita beragama Islam.  Bagi Agama Kristian, Isa Anak Allah, bagi Agama Yahudi pula, Uzair Anak Allah. Dengan itu, MAKSUD “ALLAH” Agama Kristian dan Agama Yahudi, tidak sama maksudnya dengan “ALLAH” dalam Agama Islam. 
 
 
وَقَالَتِ الْيَهُودُ عُزَيْرٌ ابْنُ اللّهِ وَقَالَتْ النَّصَارَى الْمَسِيحُ ابْنُ اللّهِ ذَلِكَ قَوْلُهُم بِأَفْوَاهِهِمْ يُضَاهِؤُونَ قَوْلَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِن قَبْلُ قَاتَلَهُمُ اللّهُ أَنَّى يُؤْفَكُونَ (9:30)
9:30 “Orang-orang yahudi berkata: “”Uzair itu putra Allah”” dan orang nasrani berkata: “”Al Masih itu putra Allah””. Demikian itulah ucapan mereka dengan mulut mereka, mereka meniru perkataan orang-orang kafir yang terdahulu. Dilaknati Allah-lah mereka; bagaimana mereka sampai berpaling?”(At-Taubah 30)
 
 
وَقَالُواْ اتَّخَذَ اللّهُ وَلَدًا سُبْحَانَهُ بَل لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ كُلٌّ لَّهُ قَانِتُونَ(2:116) 
2:116 “Mereka (orang-orang kafir) berkata: “”Allah mempunyai anak””. Maha Suci Allah, bahkan apa yang ada di langit dan di bumi adalah kepunyaan Allah; semua tunduk kepada-Nya.” (Al-Baqarah 116)   
 
 
 
يَا أَهْلَ الْكِتَابِ لاَ تَغْلُواْ فِي دِينِكُمْ وَلاَ تَقُولُواْ عَلَى اللّهِ إِلاَّ الْحَقِّ إِنَّمَا الْمَسِيحُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ رَسُولُ اللّهِ وَكَلِمَتُهُ أَلْقَاهَا إِلَى مَرْيَمَ وَرُوحٌ مِّنْهُ فَآمِنُواْ بِاللّهِ وَرُسُلِهِ وَلاَ تَقُولُواْ ثَلاَثَةٌ انتَهُواْ خَيْرًا لَّكُمْ إِنَّمَا اللّهُ إِلَـهٌ وَاحِدٌ سُبْحَانَهُ أَن يَكُونَ لَهُ وَلَدٌ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَات وَمَا فِي الأَرْضِ وَكَفَى بِاللّهِ وَكِيلاً (4:171) 
4:171  “Wahai Ahli Kitab, janganlah kamu melampaui batas dalam agamamu, dan janganlah kamu mengatakan terhadap Allahkecuali yang benar. Sesungguhnya Al Masih, Isa putra Maryam itu, adalah utusan Allah dan (yang diciptakan dengan) kalimat-Nya yang disampaikan-Nya kepada Maryam, dan (dengan tiupan) roh dari-Nya. Maka berimanlah kamu kepada Allah dan rasul-rasul-Nya dan janganlah kamu mengatakan: “”(Tuhan itu) tiga””, berhentilah (dari ucapan itu). (Itu) lebih baik bagimu. Sesungguhnya Allah Tuhan Yang Maha Esa, Maha Suci Allah dari mempunyai anak, segala yang di langit dan di bumi adalah kepunyaan-Nya. Cukuplah Allah sebagai Pemelihara.” (An-Nisa 171)  
 
Hakikat sebenarnya, mereka Ahli Kitab yakni Nasrani dan Yahudi, mereka mengenali Nabi Muhammad saw lebih dari mereka kenali anak-anak mereka sendiri. Mereka mengetahui kebenaran Nabi Muhammad saw, tetapi mereka menyembunyikan kebenaran. Mereka mengenali Allah swt tetapi mereka melampaui batas dan menyeleweng kebenaran.
 
الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَعْرِفُونَهُ كَمَا يَعْرِفُونَ أَبْنَاءهُمْ وَإِنَّ فَرِيقاً مِّنْهُمْ لَيَكْتُمُونَ الْحَقَّ وَهُمْ يَعْلَمُونَ (2:146)
2:146 Orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah Kami beri Al Kitab (Taurat dan Injil) mengenal Muhammad seperti merekamengenal anak-anaknya sendiri. Dan sesungguhnya sebahagian di antara mereka menyembunyikan kebenaran, padahal merekamengetahui (Al-Baqarah 146).
 
Oleh hal yang demikian, Rasulullah saw telah mencabar Ahli Kitab bermubahalah kepada Allah dan memohon laknat Allah kepada orang-orang yang dusta. Mereka tahu mereka berdusta, maka mereka tidak menyahut cabaran Rasulullah saw. 
 
فَمَنْ حَآجَّكَ فِيهِ مِن بَعْدِ مَا جَاءكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْاْ نَدْعُ أَبْنَاءنَا وَأَبْنَاءكُمْ وَنِسَاءنَا وَنِسَاءكُمْ وَأَنفُسَنَا وأَنفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَل لَّعْنَةُ اللّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ(3:61) 
 
3:61 “Siapa yang membantahmu tentang kisah Isa sesudah datang ilmu (yang meyakinkan kamu), maka katakanlah (kepadanya): “”Marilah kita memanggil anak-anak kami dan anak-anak kamu, istri-istri kami dan istri-istri kamu, diri kami dan diri kamu; kemudian marilah kita bermubahalah kepada Allah dan kita minta supaya laknat Allah ditimpakan kepada orang-orang yang dusta.” (Al-Imran 61)
 
BEGITU JUGA LAH maksud The Herald dalam menggunakan perkataan “ALLAH” di tempat yang dimaksudkan “GOD dan LORD” dalam Majalah Mingguan mereka. MAKA, pada pandangan Langitbiru, ianya juga telah menyalahgunakan perkataan “ALLAH”, tidak kena pada tempatnya. Hanya inilah isu “Kalimah Allah”. TETAPI, entah mengapa dan bagaimana ianya telah “DIKEMBANGKAN” secara umum bolehkah Kristian menggunakan perkataan Allah?
 
Langitbiru sepertimana pendapat Para Ulama, bersetuju “Kalimah Allah” bukan ekslusif untuk orang Islam. Sudah banyak dan panjang lebar hujah-hujah para Ulama, lengkap dengan Sirah, Hadis, Sunnah, dan Ayat-ayat Al-Quran untuk membuktikan “Kalimah Allah” bukan ekslusif untuk orang Islam. Itu Langitbiru setuju dan tiada pertentangan dengan hujah-hujah yang dikemukakan.
 
BAGAIMANAPUN, Langitbiru tertanya-tanya, baik dalam BIBLE BAHASA MELAYU, mahupun THE HERALD BAHASA MELAYU, mengapa mahu diterjemahkan “GOD dan LORD” kepada “ALLAH”, HANYA kepada VERSI BAHASA MELAYU tetapi mengekalkan “GOD dan LORD” dalam VERSI BAHASA INGGERIS?. 
 
Pertamanya, “ALLAH” bukan bahasa Melayu. Ianya adalah bahasa asal yang Allah swt memperkenalkan dirinya ALLAH. MAKA dengan sendirinya terjemahan mereka yakni Bible dan the Herald adalah salah dan langsung tidak tepat. BAHKAN maksudnya juga salah dan langsung tidak tepat. Dengan itu, ianya tidak boleh diteruskan.
 
Keduanya, Mengapa perlunya BIBLE dan THE HERALD dalam Bahasa Melayu?
 
Ini satu persoalan yang sangat penting dan perlu justifikasi yang sangat teliti. Ya, mengapa perlunya diterbitkan dalam Bahasa Melayu, TIDAK DALAM BAHASA MANDARIN ATAU TAMIL?????
 
Justifikasi ASAS adalah, apakah MATLAMAT ASAS berkomunikasi? Bahasa untuk berkomunikasi. Bahasa Jiwa Bangsa. Maknanya, bahasa sangat berkait rapat dengan bangsa atau kaum. Dengan bahasa inilah mereka berkomunikasi menyampaikan maklumat. LAZIMNYA, Kaum Melayu akan berkomunikasi dalam Bahasa Melayu sesama Melayu. Cina dalam Bahasa Mandarin, atau Hokkien, atau Tionghua sesama Cina. Kaum India berkomunikasi dalam bahasa Tamil sesama India. INI REALITI DI MALAYSIA HARI INI. Dengan SEBAB DAN HUJAH itu, kaum masing-masing menerbitkan SURAT KHABAR dalam bahasa masing-masing. Sepanjang umur Langitbiru kenal dan naik turun lif, tidak pernah pula Langitbiru dengar (dalam lif) Cina cakap Bahasa Melayu sesama Cina, India cakap Bahasa Melayu sesama India! Bahkan Kaum Cina bercakap dalam Bahasa Inggeris dengan Kaum India, JARANG-JARANG mereka bercakap dalam Bahasa Melayu KECUALI bila berkomunikasi dengan orang-orang Melayu. Itu Prinsip ASAS komunikasi, iaitu BAHASA.
 
Maka Langitbiru mahu bertanya kepada Penganut Kristian, KEPADA SIAPA kamu mahu berkomunikasi atau menyampaikan hal-hal KEAGAMAAN KRISTIAN dalam BAHASA MELAYU?????
 
Adakah kamu mahu menyampaikannya AGAMA KRISTIAN dalam bahasa Melayu kepada Kaum Cina? Atau Kaum India? Atau kepada mana-mana kaum di Malaysia, kecuali Kaum Melayu?????
 
Atau, KAMU mahu menyampaikan AGAMA KRISTIAN dalam Bahasa Melayu, kepada KAUM MELAYU?????
 
Maka Langitbiru mahu bertanyakan justifikasi KEDUA, iaitu statistik! BERAPA RAMAI orang Melayu beragama Kristian, sehingga amat perlunya BIBLE dan THE HERALD diterbitkan dalam Bahasa Melayu?????
 
Jika berdasarkan statistik tidak ramai Melayu menjadi penganut Agama Kristian, maka pada pandangan Langitbiru, tidak perlu dan tiada “urgency” untuk menerbitkan BIBLE dan THE HERALD dalam Bahasa Melayu.
 
Jika berdasarkan statistik, lebih ramai Kaum Cina dan lebih ramai Kaum India menjadi penganut Agama Kristian, maka lebih wajar dan ada “urgency” BIBLE dan THE HERALD diterbitkan dalam Bahasa Mandarin dan Bahasa Tamil, bukannya dalam Bahasa Melayu!!!!. 
 
 
APAKAH BEGITU MUDAH PENGANUT AGAMA ISLAM DI SEMENANJUNG TERKELIRU DAN “TERMURTAD” BERBANDING DENGAN SABAH-SARAWAK?
 
Langitbiru pernah bekerja dan tinggal di Sarawak selama 2 tahun. Jika persoalan sedemikian dilontarkan, suka Langitbiru mahu menambah, begitu mudahkah Melayu-Islam Semananjung terkeliru dan “termurtad” berbanding dengan Melayu-Islam Indonesia? Untuk mengetahui sejauhmana “mutu” Islam di Borneo dan Indonesia, pergilah kamu mendiami di bumi mereka paling kurang 2 tahun! Langitbiru sudah melihatnya, dan melihat kegiatan Mubaligh Kristian sangat aktif berdakwah menyampaikan agama Kristian. Seorang Ulama, yang berasal dari Sabah, pernah menjadi Mubaligh Kristian, mengaku berjaya memurtadkan 5000 orang Islam di Sabah, sebelum dia sendiri memeluk agama Islam! 
 
LATARBELAKANG DEMOGRAFI TANAH ARAB VS TANAH MELAYU.
 
SEBAGAIMANA Umat Islam sediamaklum, Nabi Muhammad saw adalah NABI DAN RASUL YANG TERAKHIR menyampaikan Agama Islam. Bererti, Nabi Muhammad saw adalah NABI dan RASUL terakhir yang menyebut dan memperkenalkan perkataan “Kalimah Allah” serta pengertian Allah swt. Bererti, sebelum Nabi Muhammad saw, terdapat ribuan para Nabi, dan puluhan para Rasul sudahpun menyampaikan hakikat Allah yang Maha Esa kepada manusia, TERUTAMANYA DI BUMI ARAB. Bererti, sebelum kedatangan Nabi Muhammad saw sebagai Rasul dan Nabi terakhir, sudah RIBUAN BAHKAN JUTAAN manusia DI BUMI ARAB sudahpun menyebut nama Allah, bahkan BAPA NABI bernama ABDULLAH bermaksud, Hamba Allah. Hatta, Abu Jahal sebelum Peperangan Badar, berdoa di hadapan Kaabah dengan menyebut nama Allah. Jadi, “ALLAH” sudah tidak asing lagi bagi penduduk di Bumi Arab. Sesiapa sahaja di bumi Arab, baik sebelum Nabi Muhammad saw, mahupun selepas Nabi Muhammad saw, arif dan tahu “Allah”.
 
Sungguhpun terdapat pelbagai bahasa di bumi Arab, Bahasa Arab dianggap sebagai bahasa utama harian dan bahasa rasmi negeri-negeri Arab. DAN Al-Quran itu diturunkan dalam Bahasa Arab. Dalam bahasa Hebrew, mereka dan Kitab mereka menyebut Tuhan mereka “YAHWEH”, tetapi mereka terjemahkan “YAHWEH” kepada “ALLAH” dalam Kitab Versi Bahasa Arab. Bagaimanapun, sungguhpun diterjemahkan “YAHWEH” kepada “ALLAH” dalam Kitab Versi Bahasa Arab, masyarakat Arab yang beragama Islam sekali-kali tidak mudah terkeliru kerana kerana mereka “secara automatik” sudah tahu, bila disebut Allah, “Allah Mana” yang mereka maksudkan. Mereka tidak akan terkeliru, KITAB INJIL DALAM BAHASA ARAB, DENGAN KITAB AL-QURAN DALAM BAHASA ARAB, yang sememangnya dari asal yang dibawa oleh Nabi Muhammad saw dalam Bahasa Arab. Ini kerana, Bahasa Arab itu bahasa ibunda mereka. Mereka fasih dan arif dengan pelbagai loghat bahasa Arab, hatta anak-anak yang berumur 5 tahun pun tahu bila membaca terbitan atau buku, mereka tahu “ALLAH AGAMA MANA” yang dimaksudkan tulisan tersebut. Realiti ini sudah ribuan tahun lamanya di BUMI ARAB, BUMI ANBIA.
 
Di BUMI TANAH MELAYU, (Semenanjung Tanah Melayu), Islam dibawa oleh para Pedagang India-Muslim dan Arab. Batu bersurat Terengganu dan Kerajaan Empayar Melaka sebagai buktinya. Sebelum kedatangan ISLAM di Tanah Melayu, ORANG MELAYU tidak pernah kenal dan tahu perkataan ALLAH. HANYA selepas diperkenalkan oleh pedagang India-Muslim dan Arab, barulah ORANG MELAYU kenal dan tahu perkataan Allah (dan Islam). Maknanya, sudah berabad lamanya Kaum Melayu yang beragama Islam hanya kenal “Allah” itu “khusus dan ekslusif” untuk Islam. Tidak sebagaimana orang-orang Arab seperti penjelasan di atas.
 
Sungguhpun demikian, terdapat ramai Melayu-Islam yang melanjutkan pelajaran agama Islam di bumi Arab, maka mereka sedar dan arif, “Allah” bukan “khusus dan ekslusif” untuk Islam TETAPI untuk seluruh ALAM. Allah disebut oleh sekalian manusia bahkan binatang dan tumbuh-tumbuhan menyebut dan bertasbih kepada Allah swt.
 
Bagaimanapun, untuk mengubah kefahaman dan keyakinan secara mendadak kepada Melayu-Islam bahawa ALLAH bukan ekslusif untuk Islam, tentu sekali mendatangkan banyak pertentangan dari Melayu-Islam. Apatah lagi Kaum Melayu terkenal dengan betapa susahnya untuk mengubah pandangan dan pendirian mereka terhadap “perkara-perkara” baru.  Jika mereka mudah diperngaruhi, sudah lama PAS boleh memerintah di Malaysia!!!!!
 
Oleh hal yang demikian, menterjemahkan “GOD dan LORD” dalam kitab BIBLE dan The Herald, boleh mengelirukan masyarakat Melayu-Islam Malaysia.
 
 
BEGITU MUDAH MEREKA TERKELIRU DAN “TERMURTAD”?
 
Jika ada seseorang Muslim yang menempelak sebegini, Langitbiru ucapkan tahniah kepadanya kerana tinggi ilmunya dan keimanannya tidak mudah terkeliru dengan segala dakyah musuh-musuh Islam. Barangkali mereka melihat Umat Islam Malaysia hari ini, 90% daripadanya mendirikan solah 5 waktu secara berjemaah dan istiqamah di masjid masjid di seluruh Negara. 
 
Langitbiru mulakan dengan Sistem Pendidikan/Pelajaran Malaysia yang diajar di sekolah-sekolah kebangsaan. Mata Pelajaran atau subjek Agama Islam. Sejauh mana tingginya mutu pendidikan Agama Islam dalam Sistem Pendidikan Malaysia? Langitbiru percaya dan yakin, majoriti umat Melayu-Islam Malaysia belajar di sekolah kebangsaan. MAKA majoriti boleh menilai sejauhmana keberkesanan mutu pendidikan agama tersebut. Banyak yang diajar Ilmu Fardhu Ain dan ayat-ayat “amar ma’ruf”. Langsung tiada Ilmu Politik Islam! Ayat-ayat ancaman siksaan juga terlalu sedikit. Ayat-ayat suruhan menjauhi ZINA juga tidak diajar! Apa yang Langitbiru boleh simpulkan, Ilmu Agama Islam diajar sangat “superficial”, tidak menyeluruh, “cukup-cukup makan”, seperti “melepas batuk ditangga”. 
 
Memburukkan keadaan, mata pelajaran Agama Islam ini dianggap “tidak penting” dalam peperiksaan utama seperti SRP, SPM. Walaupun sedemikian “superficialnya” mata pelajaran pendidikan Agama Islam, majoriti pelajar Melayu-Islam gagal mendapat gred cemerlang hanya mendapat gred “cukup-cukup makan” dalam pencapaian peperiksaan di atas. Natijahnya, lahirlah manusia ke masyarakat Malaysia yang kualiti Ilmu Agama Islam yang hanya “cukup-cukup makan” sahaja. Dengan yang sedemikian, Melayu-Islamlah yang paling ramai terjebak ke dalam kancah sosial yang negatif seperti dadah, mat rempit, zina berleluasa, buang anak baru lahir hidup-hidup, GRO, dan segala elemen negatif dijuarai oleh Melayu-Islam.
 
Apakah mereka ini tidak mudah dikelirukan dengan satu penerbitan majalah Kristian yang membincangkan soal ketuhanan dan akidah dalam konteks agama mereka TETAPI menggunapakai nama Allah? Apakah mereka ini tidak mudah dikelirukan dengan penerbitan majalah, penterjemahan beberapa ayat-ayat Bible dalam bahasa Melayu yang menggunakan nama Allah? Sayugia Langitbiru ingatkan, LAGIKAN AL-AZHAR, para orientalis Yahudi-Kristian suatu masa pernah berjaya menyelusupi masuk ke Universiti bahkan menjadi Ulama Al-Azhar dengan beberapa penerbitan buku-buku ilmiahnya. Dengan kehendak Allah, Allah menghantar seorang Ulama Besar ke Al-Azhar dan berjaya mengesan jarum-jarum halus para musuh Islam!
 
Walaupun mereka ini “sangat jauh” dengan ajaran dan kehidupan Islam, selagi mereka tidak mensyirikkan Allah, mereka tetap seorang Muslim. Dan tugas pemerintah adalah menjaga akidah umatnya. Ini mengingatkan Langitbiru tentang kata-kata Abu Bakar yang akan bertanggungjawab di hadapan Allah sekiranya seekor unta sesat ditebing sungai. JADI, bagaimana sekiranya dengan penggunaan “kalimah Allah” bagi mereka yang berniat jahat kepada Islam, telah berjaya menyesatkan seorang dua umat Islam? Siapakah yang berani berdiri dan bertanggungjawab di hadapan Allah swt nanti?
 
Keduanya, latarbelakang Melayu-Islam yang miskin. Ramai pula dalam kategori “miskin tegar”. Bukankah kita diingatkan kemiskinan itu hampir kepada kekufuran? Inilah juga senjata utama Missionari Kristian yang mensasarkan golongan Islam yang miskin.
 
 
TELUNJUK LURUS KELINGKING BERKAIT.
 
Kita telah mendengar, ramai cerdik-pandai dan para ulama mengatakan bahawa “kita” yakni orang Islam tiada halangan untuk penganut Kristian dan bukan Islam untuk menggunakan “Kalimah Allah” asalkan TIADA PENYALAHGUNAAN DAN PENYELEWENGAN. 
 
Kembali kepada isu sebenar, The Herald mahu menerbitkan Majalah Mingguan Kristian Katholik dalam Bahasa Melayu dan menggunakan kalimah “Allah” menggantikan “GOD dan LORD”. 
 
APAKAH KESAN DAN NATIJAHNYA JIKA MAHKAMAH RAYUAN MEMBENARKAN PENGGUNAAN KALIMAH ALLAH OLEH THE HERALD?
 
Perlu kita fahami, kes kes di Mahkamah berdasarkan amalan di Mahkamah British, akan menjadi rujukan untuk kes-kes yang akan datang. Ini bermakna, jika Mahkamah Rayuan membenarkan “kemenangan” kepada The Herald, kesannya bukan sahaja Kristian Katholik boleh melalui majalah mingguannya menggunakan kalimah “Allah” BAHKAN mana-mana agama dan kepercayaan lain selain Islam juga boleh menerbitkan majalah keagamaan mereka dan menterjemahkan “Tuhan” mereka sebagai “Allah”. Apakah ini tidak akan mendatangkan kekeliruan kepada masyarakat Melayu-Islam Malaysia? Sebagaimana hujah Langitbiru sebelumnya, perkara ini tidak menjadi masalah besar kepada masyarakat Arab kerana mereka telah biasa dan arif penggunaan perkataan Allah di bumi Arab.
 
BAGAIMANA KITA BOLEH MENGAWAL TIADA PENYALAHGUNAAN KALIMAH ALLAH TERSEBUT?
 
Ini satu tugas yang amat sukar. Contohnya, kerajaan melarang penayangan filem-filem yang berunsur seks, lucah dan khurafat. Kerajaan juga melarang lagu-lagu nyanyian yang liriknya bertentangan dengan Agama Islam.  Apakah berlaku penguatkuasaan tersebut? Berapa banyak filem-filem di bawa masuk dan disiarkan di TV serta lagu-lagu artis Barat yang mengagungkan syaitan dan seks bebas? Ada penguatkuasaan?
 
Maka demikianlah juga amat sukar untuk mengawal penerbitan majalah, buku-buku, cerpen dan sebarang penulisan dan penerbitan yang menggunakan kalimah “Allah” ditempat yang betul, tiada penyalahgunaan, sedangkan “Allah” bagi agama mereka yang selain dari Islam, adalah bercanggah dengan “Allah” yang dimaksudkan oleh Islam. 
 
Dalam konsep perubatan, MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MNEGUBATI. Konsep ini boleh digunapakai dalam konteks penggunaan kalimah Allah dalam bidang penerbitan. Kalau diketahui amat sukar untuk mengawal, terutama bagi mereka yang sebenarnya berniat jahat dan menyeleweng, maka lebih baik menggunakan langkah awal membendung penerbitan tersebut dengan “mengharamkan” penggunaan kalimah Allah dalam majalah penerbitan agama selain dari agama Islam.
 
 
PENJAJAH BRITISH MENGGUBAL PERLEMBAGAAN MALAYSIA.
 
Penjajah British amat sedar dan arif betapa penyebaran agama SELAIN AGAMA ISLAM adalah isu sensitif bagi Melayu-Islam Malaysia.   Dengan itu, diwujudkan dalam Perlembagaan Perseketuan Malaysia, kebolehan Yang Di Pertuan Agong menghalang pengembangan dan penyebaran  Agama lain selain Islam di Malaysia. Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan bahawa negeri-negeri boleh mewartakan undang-undang menghalang orang-orang bukan Islam menyebarkan dakyah agama mereka kepada orang Islam.
 
Perkara 11(4) iaitu berkaitan sekatan penyebaran agama bukan Islam kepada orang Islam.
“Undang-undang Negeri dan mengenai Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Labuan, Undang-undang Persekutuan boleh mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa iktikad atau kepercayaan ugama antara orang-orang yang menganuti ugama Islam”
 
HAKIKAT sebenarnya, peruntukan perlembagaan Perkara 11(4), tidak pernah digunakan oleh Kerajaan Malaysia untuk menghalang atau mendakwa mana-mana individu atau badan-badan agama BUKAN ISLAM kerana penyebaran agama mereka. Sebaliknya, kes kes murtad, yang terkenal seperti Kes Lina Joy dan Aishah Bukhari, juga tidak memihak kepada Islam. 
 
SEBENARNYA, Langitbiru teringat kepada satu ayat Al-Quran dari Surah Al-Baqarah,   
 
وَلَن تَرْضَى عَنكَ الْيَهُودُ وَلاَ النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَى اللّهِ هُوَ الْهُدَى وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءهُم بَعْدَ الَّذِي جَاءكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللّهِ مِن وَلِيٍّ وَلاَ نَصِيرٍ (2:120)
 
2:120 “Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: “”Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)””. Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemauan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu.” (Al-Baqarah 120)
 
Sepertimana hujah Langitbiru di atas, Langitbiru tiada halangan untuk Kristian Dan Bukan Islam menggunakan Kalimah Allah dalam kehidupan seharian mereka. Kerana “ALLAH” bukan ekslusif untuk Islam. Jika mereka membaca “Bismillah” sebelum makan, maka teruskanlah. Jika mereka menyebut “Alhamdulillah” bila menerima berita gembira, teruskanlah. Jika mereka menyebut “Subhanallah” atau membesarkan Allah sebelum memberi ucaptama, teruskanlah. Jika mereka mengatakan “Allah” menurunkan hujan, teruskanlah. HATTA jika mereka membuat upacara ratib dengan menyebut nama Allah dalam Gereja, Kuil, To’ Kong dan dalam premis agama mereka yang lain, teruskanlah, kerana Allah akan menjaga namaNya. 
 
TETAPI JIKA MEREKA MENGGUNAKAN PERKATAAN ALLAH DALAM PENERBITAN MAJALAH, SURAT KHABAR, BUKU-BUKU AGAMA DAN APA JUA PENERBITAN BERTULIS YANG DISEBARKAN KEPADA UMUM, IANYA WAJAR DICEGAH DAN DIHARAMKAN. 
 
Bukan Langitbiru BERSANGKA BURUK kepada Penganut Kristian, tetapi Langitbiru mengambil langkah berjati-hati dalam soal penjagaan akidah umat Islam Malaysia. KADANG-KADANG terfikir, HEBATNYA Umat Islam Malaysia yang selalu bersangka baik kepada agama lain, tetapi selalu bersangka buruk sesama Islam!!!
 
Maka dengan ini, Langitbiru menyokong Ustaz Harun Taib, Ketua Dewan Ulama PAS, Ustaz Haron Din, Timbalan Mursyidul-Am PAS, dan Mufti Kelantan yang menyambut baik dan menyokong keputusan Mahkamah Rayuan menghalang Kristian Katholik menggunakan “kalimah Allah” dalam Majalah Mingguan The Herald Versi Bahasa Melayu. 
 

DAN dalam kehidupan seharian kita sebagai Muslim, bila masa agaknya, Ayat 120 Surah Al-Baqarah itu relevan, signifikan, dan digunapakai oleh umat Islam?
 
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: