Posted by: langitbiru3 | August 20, 2013

PAS: ISLAM LIBERAL, ANTI-ULAMAK, ANTI-TARBIYYAH, PARASIT, SOSIALIS…HENTIKANLAH!

 
Mutakhir ini, begitu banyak dalam blog-blog menggunakan label di atas kepada mereka yang tidak sependapat dan sehaluan dengan kumpulan masing-masing. Blog-blog ini majoritinya pula dari para Pemuda PAS yang mendapat pendidikan rendah, tinggi dan tertinggi dalam agama. Tertanya juga bagaimana mereka yang berpendidikan agama sanggup melontar kecaman yang sangat keras kepada rakan taulan seperjuangan dalam parti. 
 
Tidak kurang juga lidah mereka dengan ringan dan lancar menyebut munafik sesama ahli. Dalam Al-Quran, perkataan munafik lebih banyak disebut berbanding perkataan kafir. Dan kaum munafik dan ka fir itu Neraka Jahanam  balasannya. Jibrail a.s ketika mengajar Nabi saw 7 jenis neraka, bila sampai ke neraka ke 7, yakni neraka Jahannam, Jibrail a.s terdiam sehingga Nabi saw bertanya kepada Jibrail a.s. Kata Jibrail a.s Neraka Jahannam itu khusus untuk umat Nabi Muhammad saw, adalah neraka yang paling hebat seksaannya. Menangislah Rasulullah saw, kerana Neraka Jahannam itu untuk khusus umatnya. Menyebut si polan bin si polan itu munafik sama maknanya menyebut si polan itu ahli Neraka Jahannam.  
  
Langitbiru tidak mempunyai ilmu agama yang tinggi untuk memunafikkan sesiapa. Juga tidak pernah menyebut si polan sesat, syiah, pro-sosialis dan apa jua gelaran yang sememangnya bersalahan dengan ajaran Islam. 
 
Dr Yusuf Al Qaradawi pernah menyebut, Islam itu tiada lain melainkan Islam yang satu satunya diajar oleh Rasulullah saw kepada satu golongan yang keimanan dan ketaqwaan mereka adalah terbaik sepanjang zaman iaitu para Sahabat Rasulullah saw. Tambahan kepada Islam itu sebenarnya agenda jahat musush-musush Islam untuk memecahbelahkan Islam. Lahirlah perbagai istilah kepada Islam seperti Islam Liberal, Islam Fundamentalis, Islam Konservatif bahkan Islam itu juga dikaitkan dengan pembahagian geografi seperti Islam Indonesia, Islam Pakistan seolah-olah Islam itu bukan yang satu yang diajar oleh Rasulullah saw, tetapi terdapat banyak Islam.
 
Hari ini, akibat perbezaan pendapat, bukan berbeza dari segi hukum hakam agama, tetapi berbeza pendapat dari segi percaturan, strategi, dan pendekatan politik maka satu golongan ini digelar dengan pelbagai nama yang sangat mengaibkan seolah-olah mereka ini tiada pegangan akidah Islam. Ironinya, gelaran itu diselang seli pula dengan hadis sahih dan ayat suci Al-Quran sebagai penguat hujah ke atas golongan tersebut.
 
Langitbiru pernah menulis dalam tajuk KEMUNCAK PERTEMBUNGAN ULAMA DAN PROFESIONAL DALAM PAS?
 
“Seperkara Langitbiru mahu perkatakan, pertimbangan, strategi dan percaturan politik selagi tetap berada pada landasan Syariat, kekuatan,pengalaman dan kebijaksanaan akal menjadi penentu kepada segala keputusan politik. Saya yakin dan percaya, golongan professional dan bukan ulama sekali-kali tidak mepertikaikan ilmu agama para ulama dalam apa jua hal agama, tetapi dalam strategi politik ianya mungkin berbeza.  Seharusnya sejarah Peperangan Badar menjadi iktibar kepada kita Jemaah Islam. 
 
Ketika kaum Muslimin berhenti di suatu tempat di lembah Badar, sahabat Rasulullah saw, Khubab ibnul Munzir berkata kepada Rasulullah saw: “Ya Rasulullah, adakah tempat yang kami berada ini suatu tempat yang ditunjukkan oleh Allah yang kami tidak dapat melanggarnya sedikit pun ataukah hanya tempat yang engkau pilih mengikut pendapatmu sendiri dan taktikmu?
 
 Jawab Nabi saw: “Tempat ini ku pilih menurut fikiranku”

Jawab Khubab: “Tempat ini tidak strategik untuk berperang”. Kemudian dia menunjukkan tempat yang lebih strategik. Anjuran Khubab itu disambut oleh Rasulullah dengan gembira sekali dan segera baginda bangkit menuju ketempat yang ditunjukkan oleh Khubab yang mana merupakan tempat yang lebih dekat dari sumber air dari kaum Quraisy”. 

 
Walaupun blogger-blogger menggunakan istilah umum golongan anti-tarbiyyah, anti-ulamak dan sebagainya, namum para pendukung parti segera faham yang dimaksudkan adalah pimpinan peringkat pusat dan negeri dari kalangan bukan Ulamak.  Dari Timbalan Presiden PAS, hinggakan semua AJK PAS Pusat diserang bertubi-tubi dalam blog, FB, dan ruang siber tanpa sempadan. Husam diucapkan tahniah kerana memberi kemenangan kepada UMNO dalam PRK Kuala Besut. Bila Prof Agus mengkritik Kerajaan Negeri Kelantan, dengan pantas dan cepat mereka mempersoalkan sejauh mana hubungan Prof Agus dengan Husam. Apakah sebegitu buruk pegangan Husam dan Prof Agus? Seolah-olah golongan Pemuda berpendidikan agama ini mendapat lesen boleh menyerang Kepimpinan PAS bukan Ulamak sesuka hati tanpa ada rasa hormat, “wala” jauh sekali!
 
Hari ini, mana-mana golongan professional bercakap mengenai parti akan cepat dilabel seperti label di atas. Meskipun Setiausaha Dewan Ulama, Dr Khairudin At-Takiri menyebut, ini bukan pertembungan Ulama vs Profesional, tetapi pertembungan Ulamak vs Anti-Ulamak, Ulamak vs Anti-Tarbiyyah, tapi penulisan di ruang siber dan percakapan si pentas ceramah tidak menunjukkan apa yang dimaksudkan oleh SU Dewan Ulamak. Hentikanlah semua label-label ini ke atas golongan yang “mengkritik” Kepimpinan Parti. 
 
Mengkritik dan berbeza pendapat itu satu lumrah lebih-lebih dalam politik. Jika Kepimpinan langsung tidak boleh dikritik dengan alasan mereka (Kepimpinan) mampu berijtihad, dan segala Ijtihad wajib dipatuhi, jadi di mana ruang untuk kita bersuara?
 
Jika sedemikian, PAS lebih teruk dari UMNO. Sekurang-kurangnya dalam UMNO, mengkritik Kepimpinan itu “dipancung, dicantas”   jalan politik mereka , tetapi dalam PAS terus sahaja dilabel Anti-ulamak, Anti-tarbiyyah, Islam liberal dan Munafik yang semua gelaran ini bermaksud akidah mereka boleh tergelincir!
Hentikanlah segala label-label ini. Ianya tidak membawa PAS maju setapak atau seinci ke hadapan, tetapi PAS makin dilihat kembali menjadi konservatif dan ekstreme!
 
Wallahualam
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: