Posted by: langitbiru3 | May 21, 2013

ALLAH JAMIN ISLAM ITU SEMPURNA

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

 

 الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الإِسْلاَمَ دِينًا

 “Pada hari ini telah Kusempurnakan untuk kamu agamamu, dan telah Ku-cukupkan kepadamu nikmat-Ku, dan telah Ku-ridai Islam itu jadi agama bagimu”.(Al-Maidah 3)

 

Daku mengambil sebahagian ayat dari ayat 3 Surah Al-Maidah sebagai tatapan utama Blog Langitbiru. Daku mengharapkan agar diriku senantiasa mengingati bahawasanya Islam itu lengkap dan sempurna. Selalu mengingati semua perkara ada petunjuk syariatnya. Tiada yang terkecuali di dalam kehidupan manusia, semuanya ada jalan dalam Islam. Daku mengingatkan diriku dan ahli keluargaku berusaha sedaya-upaya bahawa setiap saat nyawa kita berlalu pastikannya berada dilandasan iman dan Islam. 

 

2:208 Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah setan. Sesungguhnya setan itu musuh yang nyata bagimu.(Al-Baqarah 208)

 

Daku mengingatkan diri ini dan keluargaku, masuk tandas ada caranya dalam Islam. Makan ada caranya dalam Islam. Tidur ada caranya dalam Islam. Daripada beristinjak hinggalah kepada pemerintahan sebuah Negara serta hubungan antarabangsanya ada caranya dalam Islam. Kita sembahnyang wajib ikut cara Islam. Haji dan Umrah wajib ikut cara Islam. Puasa dan Zakat wajib ikut cara Islam. Semua tata kehidupan ini wajib ikut cara Islam. Kerana Islam itu sendiri adalah satu cara hidup. Daku mengingatkan diriku dan ahli keluargaku, masuklah ke dalam Islam secara keseluruhannya. Itulah kesempurnaan Islam.

 

MAKA, bagaimana mungkin manusia yang mengaku beragama Islam menolak cara Islam dalam memerintah sebuah Negara. Bagaimana mungkin manusia ini berkata agama suku, politik suku. Bagaimana mungkin mereka ini berkata jangan campur adukkan agama dengan politik. Mereka sebenarnya memisahkan agama dengan politik. Mereka memisahkan Sunnah Rasulullah saw dengan politik. Mereka meragui hukum-hukum agama itu sesuai untuk masakini. Bagi mereka, hukum-hukum agama dalam pemerintahan Negara itu hanya sesuai di zaman Nabi dan Para Sahabat. MAKA, dengan kefahaman begini, masjid masjid bagi mereka tidak lebih dari pusat beribadat dan sembahyang. Membincangkan politik dan kemasyarakatan DALAM MASJID adalah haram bagi mereka. Mereka sebenarnya terpesong.

 

HAKIKATNYA, Islam tidak akan lengkap tanpa politik, dan Politik tidak akan lengkap tanpa Islam.

 

Politik itu sendiri adalah salah satu cabang dari Fekah Islam. AKAN TETAPI ianya mempunyai kedudukan yang tersendiri dan istimewa kerana melibatkan kehidupan bermasyarakat dan bernegara. Daulah tanpa Roh Islam akan memudaratkan rakyat. 

 

MAKA kewujudan Daulah Islam yang memberi kebebasan kepada Islam dan Dakwah Islam itu sebenarnya satu urgensi dan prioriti utama bagi orang-orang Islam.  INILAH perjuangan utama bagi orang-orang Islam ,iaitu mendirikan Daulah yang ada Roh Islam, yang mengikuti cara Islam dan mampu melindungi Islam.

 

MAKA, bilamana kita dengan ikhlas, penuh keimanan dan taqwa, mencampakkan diri kita ke dalam perjuangan ini, kita sebenarnya berada di jalan jihad. Kita wajib yakin, bagi mereka yang berjihad, sudah pasti kita sudah mendapat satu dari 2 kejayaan. Jika kita ikhlas berjuang kerana Allah swt, kejayaan akhirat itu insyaAllah milik kita. 

 

6:162 “Katakanlah: “”Sesungguhnya salat, ibadah, hidup dan matiku hanyalah untuk Allah, Tuhan semesta alam,” (Al-An’am 162).

 

Bila kita membaca dan mengingati ayat ini, kita seharusnya senantiasa sabar dan tenang, kerana semuanya ini hanyalah untuk Allah swt. DAN YANG PALING penting kita ingatkan, kita semua akan dikembalikan kepadaNya.

 

67:2 Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun.( Al-Mulk 2)

 

TATAPAN INI PERINGATAN KHUSUS UNTUK LANGITBIRU.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: